İnternetten Para Kazanma Yolları 30 Garanti Yöntem

İnternetten Para Kazanma Yolları
İnternetten Para Kazanma Yolları

 

Orta sınıf, burjuvazi, fakir ve düşük seviyeli gariban sınıf fark etmeksizin her kesimden insan için günümüzde artık tüm unsur ve yaşam standardı para ve iktisadî değerlerle belirlenmektedir. Doğru bilgilerin yanı sıra yanlış, abartılı yahut kandırmaca veriler de piyasada dolaşmaktadır. Öyle bir hal almıştır ki dünya, artık ihtiyaç sahibi, muhtaç kişilerin üzerinden bile gelir elde etme, birilerinin duygu, inanç veya arayışlarını dahi kullanarak gelire dönüştürmenin yolları geliştirilmiştir. Kariyer sitelerinden, ilan platformlarına ve benzer işlerle gelir elde edenlerden iş ahlakı olmayan işçilere kadar aynı insanî sorunlar söz konusudur. Dolayısıyla insanların doğru ve sağlıklı bilgiye, adil ve ahlaklı rehberlere ihtiyacı var. Durum buyken, denenmiş ve alanında uzman birçok kişinin gözlemleri neticesinde derlenmiş bir takım işler vardır ki, gerçek manada para kazanmaya ve gerçekçi asıl maksatları gün yüzüne çıkarmaya yardımcıdır.

Bilindiği üzere Bilgisunar (İnternet) platformlarından, bahsi geçen bu sanal alemden çokça reklam, yazı ve söylence duyulup, okunmuştur. Kuşkusuz İnternetten gelir elde etmeye ilişkin neredeyse birçok kaynak, bireye rehberlik sunmaktan ziyade “para kazanma” terimcesi altında kitap, ürün vb. pazarlamaya yönelik geliştirilmiştir. Öyle ki, birçok site dahi sırf bu alanda, “para kazanma” kelimelerine yönelik arama motorlarında ilk sıraları kapmak için bu tür yazılara yer vermektedir. Eğitim, kitap, veri, ürün vb. fark etmeksizin saçma veya mantıklı tümünden ziyade bir gerçeklik vardır. Para kazanmanın da bir değeri, ahlak unsurları bulunur. Bu ilkeler dahilinde konunun ele alınması mühimdir. Anket doldurmak, tıklama bankası (clickbank) yoluyla para kazanmak gibi yollarla doğru, sağlıklı para kazanmak mümkün değildir. “İnternetten Para Kazanmak” başlıklı arama motorlarında ilk sıraları kapan sitelerin büyük kısmında ilk maddede “Anket Doldurmak” gibi yöntemler bulunuyor. Bunlardan ziyade sağlıklı ve denenerek gerçekten etik biçimde para kazanmaya yardımcı asıl unsur ve işler aşağıda özenle derlenmiştir.

Öncelikle bilinmelidir ki, iş ve alan ne olursa olsun internetten para kazanmanın temelinde üç önemli ilke yer alır.

  • Özveri ve Özgünlük,
  • Kararlılık ve Süreklilik,
  • Yaratıcılık ve Öncülük

 

İnternetten Para Kazanma ( 30 Garanti Yöntem )

 

Garanti olabilecek 30 sağlıklı mühim madde ile İnternetten Para Kazanma yolları ele alınmıştır. Bunlar hâli ve açıklamasıyla şöyledir;

  1. Blog Yazmak: İnternet üzerinden sağlıklı, etik ve garanti para kazanmanın en etkili birinci yolu blog yazmaktır. Öyle ki, bloglardan elde edilen kâr sayesinde beyaz yakalı veya mavi yakalı fark etmez daimi çalışılan işler bile bırakılabilmektedir. Ancak ilk başlarda bu işlemin kolay ve büyük ölçekte gelir sağlayacağı yanılgısına asla düşmemek gerekiyor. En önemli unsur özgün, yaratıcı ve planlı içeriklerin girilmesi, kalıcı takipçiler elde edilmesidir. Ücretsiz ve kolay biçimde blog sitesi açılabilmektedir. Ayrıca tüm içeriklerin bizzat girilmesi de gerekmez. Konuk yazarlar veya daimi gönüllü yazarlarca da içerikler oluşturulabilmektedir.
  2. Youtube: Son dönemlerin en bilinen ve popüler olan sosyal video ağlarından birisi Youtube olup, ciddi oranda gelir elde edilebilen platformlardandır. İlginç, merak uyandıran veya bilgilendirici fark etmez herhangi bir konuda özgün ve doğal bir video hazırlanması yeterli olup, Google Ads. Reklamları sayesinde para kazanılabilmektedir. Oyun veya ürün tanıtımlarından, ilave seçeneklere kadar çeşitli video yayınlama, hazırlama alanları bulunur. Önemli olan devrine uyum sağlıyor olabilecek videolarla ihtiyaçlara cevap verebilmektedir. Yeri geldiğinde kısa, yeri geldiğinde uzun süreli videoları organize etmek gerekir.
  3. Web Site (Bilgi Ağı Sitesi) Yapmak: Kurum, kuruluş veya bireylere İnternet üzerinden site kurarak da para kazanmak mümkündür. İlla kodlama veya yazılım bilmeye de artık gerek yok. WordPress, uNet, Dropal ve Joomla gibi hazır içerik yönetim (CMS) sistemleriyle de siteler hazırlanabilmektedir. Kuaför, emlak, forum, fotoğrafçılık, nakliye, haber, e-ticaret ve blog gibi bin bir çeşit site türü ve sektörü mevcuttur.
  4. Instegram: Takipçinin önemli olduğu sosyal platformlardan birisidir. Instegram’da “Influencer” olarak paylaşımda bulunan hesaplar asıl para kazananlardır ki, 3500 lira gelir elde edenler bulunuyor. Viral reklamlarla para kazanılmaktadır. Ayrıca ürün satışı ve tanıtımıyla da ilaveten para kazanılabilmektedir.
  5. Alan Adı Alım ve Satımı: Tabi ki, www.google.com, www.edevlet.com gibi site adlarının maddi bir karşılığı ve bedeli vardır. Ortalama 35 – 40 TL olup, genellikle dolar endeksli işlemektedir. Satın alınan bir isim, dünya genelinde tescillenir ve kimse artık kullanamaz. Alınan birçok alan adı satışa sunulabilmekte ve olurunun üzerinde paralar kazandırabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki, günümüzde artık rağbet görmemeye başlamıştır. Çoğu kurum veya firma hiç alınmamış isimleri yaratıcılığını kullanarak özgünce oluşturma ve yapma yoluna gidiyor. Yine de hala satın alan birey ve kurumlar bulunmaktadır. İlerleyen yıllarda belki tamamen rağbeti yok olacak, belki de çareler tükeneceğinden yine büyük rağbet görecek bir iş sahası olacaktır.
  6. Niş Blog Açmak: Kapsamlı blog olmayıp, bilindik bloglardan da bir nebze farklı olan blog türüdür. Tek bir alan, tek bir konu ve tek bir yazı içeren bloglardır. Bir tek konuyu temel alan bloglardır. Mesela; “WordPress Kurulumu” adıyla açılmış bir niş blog ve yalnızca bir adet blog yazısı yazılması, bahsi geçen konuda lider olmaya adaydır. İlgili olduğu alandaki reklamlarla gelir elde edilebilmektedir.
  7. Udemy: Belli bir bilgi ve birikim sahibi olanlar için ideal bir platformdur. Video dersler çekerek Udemy üzerinden para kazanmak mümkündür ki, çekilen eğitim videoları ücret karşılığı satılabilmektedir.
  8. Upwork: Freelancer (Bağımsız) çalışmak isteyenlerin kolayca iş ve proje bulabileceği platformlardandır. Farklı konularda, özellikle dijital iş sahasında iç verenle iş alan kişileri bir araya getiren sosyal iş platformudur. Bazı örnek işler; Türkçe bilen Chat uygulaması test edecek kişi, Mobil oyunlara Türkçe içerik yazabilecek kişi, Türkçe veya farklı dilde seslendirme yapacak kişi vb. iş türleri arasındadır.
  9. Backlink Satışı: Bir siteden farklı bir siteye yönlendirme maksatlı verilen bağlantılara Backlink denilmektedir. SEO temelinde bir sitenin farklı sitelerden bağlantı alması şarttır. Bunun içinde kurum ve birçok kişi backlink değeri yüksek sitelere para ödeyerek bu işlemi sağlatmaktadır. Örneğin gezi ve turizm sektörü ile ilgili bir blog veya site sahibi olan kişiye çok sayıda otel, acente, firma tarafından backlink teklifi gelecektir.
  10. Fiverr: Dijital üretimlerin satışa sunulduğu en kıymetli platformlardan sadece bir tanesidir. Animasyon, video introsu, logo tasarımı, afiş tasarımı, çeviri, reklam ve pazarlama, sanat ve eğlence gibi birçok konuda yapılabilecek üretimler için ideal alan Fiverr’dır. Orta seviye İngilizce ile bu siteden para kazanmak çok kolaydır. Yaratıcılık ve özveri paranın katlanmasını sağlayacaktır. Adeta yeteneklerin satışa sunulmasına yardımcı olan sitedir.
  11. Viator: İleri düzey yabancı dil bilenler için turistik aktivite ve turlara yönelik rehberlik hizmetiyle para kazanılabilmektedir. Viator buna imkân tanıyor. Turistler, sistem üzerinden tur ve hizmeti satın alır, hizmet sonrası turistler onay verdiklerinde ödeme rehbere sağlanır.
  12. Yazarlık: Yazı yazarak da para kazanılabilmektedir. Ancak en başından bilinmelidir ki, adeta makale çöplüğü Türkiye’yi kaplamış durumdadır. Çok düşük ücret karşılığında pek de kaliteli olmayan yazılar yazılmakta ve platformlarda yayınlanmaktadır. Araştırmadan, özgünlük ve SEO değerlerine aldırmadan düzinelerce yazı yazılmakta ve yayına sokulmaktadır. 1 Hafta sıkı çalışmayla 100 TL gibi trajikomik paralar kazanılabilmektedir. Ancak yabancı dil ile Türkçenin bütünleştirilebildiği bir saha yakalanabilirse ve bir sektörün baş tacı olunabilirse gerçekten iyi paralar kazanılabilmektedir. Ayda 2000 TL gibi paralar garanti denilebilir. Ama bunun için iyi birikim, referans ve yabancı dil ile sektörsek odaklı içerik hazırlanması önem az ediyor.
  13. Fotoğraf Satışı: Fotoğraf çekmeyi seven, tutku haline getiren her birey İnternetten para kazanabilir. iStockPhoto, Shutterstock gibi sitelerden fotoğraflar satışa sunulabilmektedir.
  14. Stock Music – Stock Video: Müzik, video, seslendirme ve benzeri eylemlerle de İnternetten para kazanılabilmektedir. Öyle ki, ciddi paralar söz konusudur. Dili olmayan, her dil ve kültüre hitap eden müzikler, dünyanın her yerinde satış pazarına sahiptir. Audiojungle gibi platformlardan üretimi ve satışı mümkündür. Gülme sesi, bebek sesi, kalabalık çığlığı, cihaz ve trafik sesleri, doğa sesleri gibi daha akla gelemeyecek türlü sesler kaydedilerek satışa sunulmaktadır. Dahası çizgi filmlere, uygulamalar ve benzer unsurlara menü, düğme ses efektleri, gelecekçi sesler, oyun sesleri gibi üretimler de yapılabilmektedir. Daha benzer yolla para kazanılabilecek birçok platform vardır.
  15. Bireysel Site Kurma: Teknik bilgi gerektirmeden bireysel site açılabilmektedir. Hazır içerik yönetim (CMS) sistemleriyle site hazırlanabiliyor. Kurulacak siteyle reklam, satış, tanıtım vb. yöntemlerle site üzerinden para kazanılabiliyor.
  16. AirBNB: Ev, oda vb. potansiyel varlıkların kiralanabileceği bir alan ki, dünya çapında işlek biçimde çalışan sistemdir. Konaklama ve ağırlama sektörüne ek seçenek olarak doğmuş hizmetlerdendir. AirBNB sitesinden konaklama isteyenlere sağlayıcılı yaparak da para kazanmak mümkündür.
  17. Amazon Mechanical Turk: Amazon’un robotlara yaptıramadığı işleri çaresizce insanlara belli ücret karşılığı yaptırmaktadır. Orta seviye veya altı yabancı dil bilgisi bu iş için yeterli olacaktır. Mturk.com sitesi üzerinden Amazon, yapılacak iş listesini sunmaktadır. Örneğin “Extract purchased items from a shopping receipt” adıyla bir iş görevi bulunuyor ve bu iş kapsamında satın alınan ürünlerin alışveriş fişinden ayrılması istenmekte. Belirtildiği şekilde kod, toplam tutar ve birim fiyatlar girilip, iş yapılmalıdır. Bu tarz işler yapılarak para kazanmak da mümkündür.
  18. Fiverr Aracılığı: Birçok kişi İngilizcesi olmadığından bu platformdan bihaber. Dolayısıyla bu platformda bulunan ürünler Türkçe R10, wmaraci, bionluk, instegram gibi platformlarda satılabilmektedir. Söz konusu platform üzerinden ürün ithal edilip, yerel pazarda satışa sunulabilir.
  19. Satış Ortaklığı: Birçok şirket ve marka ürünlerinin yahut hizmetlerinin pazarlanmasında satış ortaklığı sistemini (affiliate marketing) kullanmaktadır. Bu yöntemin ise geniş kitle, dolaylı pazarlama ve maliyetsiz Pazar sahibi olma gibi avantajları bulunuyor. Doğrudan satış ortaklığından elde edilen payla beraber ürünün mevcut piyasası veya fiyatından üst oranda komisyonla da satışı ve bu alanda da gelir elde edilmesi mümkündür. Temel çalışma mantığı, belli oranda ürün satışına bir miktar ödeme garantisi bulunur. Ürünlerin mevcut fiyatının üzerindeki satış kârı ise satıcıya aittir. Blog, sosyal platform, e-ticaret sitesi veya video temelli satış ortaklığı yapılmaktadır.
  20. Oyun Skin Alım ve Satımı: Oyunlarda bulunan silah, teçhizat vb. materyallere skin denilmekte olup, bu ürünler birçok oyunda parayla satılmakta ve bir bedel karşılı elde edilebilmektedir. Ciddi kayranları bulunan oyunlarda skin satışı iyi paralar kazandırmaktadır.
  21. Tercümanlık: Profesyonel bir çeviri yeteneği, dil bilgisi olan kişiler için İnternetten para kazanmanın en etkin yolu çevirmenliktir. Akademik personeller ve öğrenciler için bulunmak fırsatlardandır. Upwork, Freelancer, Proz, Peopleperhour, Fiverr, Guru, Bionluk, SadeceON gibi birçok Freelance (Bağımsız) iş ilanı ve projeleri bulunan site mevcuttur. Bu platformlarda çok sayıda farklı dillerde çeviri talep edilmektedir. Korece, Hintçe, İngilizce, Almanca, Rusça ve Arapça gibi birçok dilde çeviriler yapılabilmekte ve çeviri başı kural dâhilinde veya metin başı özel fiyatlandırma kapsamında paralar kazanılabilmektedir.
  22. Freelancer (Serbest Çalışma): Yetenek ve bilgi-birikim dâhilinde serbestçe yapılacak işleri ifade etmektedir. Bağımsız yazarlık, mühendislik, danışmanlık, webmaster, tasarımcı, fotoğrafçı daha bir sürü alan ve meslekte serbest çalışma düzenidir. Serbest olarak kişi kendi işini yaparak da para kazanabilmektedir ki, online reklamcılık da bunlara benzer yöntemle işlemektedir.
  23. Online Reklamcılık ve Ajanslık: Google Adwords gibi benzer sistemlerde online reklamcılık hizmeti ve ajanslıkla da para kazanılabilmektedir. Bireylere, kurum ve kuruluşlara ücret karşılığında reklamcılık, tanıtım hizmetleri sunulmaktadır. Birçok firma Google gibi arama motorlarında ilk sırada yer almak, sitelerdeki reklam alanlarında görünmek için paralar ödüyor ve bunu profesyonelce yapan ajanslara ilave ücretler ödüyor. Serbest olarak çevrim içi reklam ajanslığı yaparak da para kazanmak mümkündür.
  24. Çevirim İçi Ticaret: Çevrim içi e-ticaret platformlarında ürün satışı yaparak da para kazanmak mümkündür. Ebay, gittigidiyor, letgo, N11 gibi siteler başlıcalar arasındadır. Sıfır veya ikinci el birçok ürün satışıyla ek gelir elde etmek olasıdır.
  25. Tv: Oyuncuların canlı olarak oyunlarını oynarken yayınladıkları yayın platformudur. İzlenim oranınca para kazandıran ağlardandır. Ünlü yayıncılar Türkiye’de 50 bin lira dolayında para kazanmaktadır. İki türlü para kazanımı söz konusudur;
    1. Yayın izleyenlerin bağışları,
    2. Yayın esnasında sohbet paneli bulunduğundan ve belli ilkelerde özgürlük, avantaj ve ayrıcalıklar dâhilinde yayıncı kanalına aylık abonelik tarzında 5 dolar ödeme yapılmaktadır. İzleyiciler tarafından aylık ödeme yapılır ve tutar yayıncıya aktarılmaktadır.

Oyuncuların yanı sıra müzik, ressamlık, talk show gibi etkinlik yayınları yapanlarda mevcuttur.

  1. Fiverr Yerlisi Bionluk: Fiverr platformunun Türkçe mantığında işleyen sitedir. Kişi bireysel yetilerince serbest çalışan olarak ürün ve hizmetlerini pazarlar. Video çekmek, eğitim, ayırmaç tasarım gibi bin bir çeşit alanda geniş seçenekler mevcuttur.
  2. SadeceON: Serbest çalışanlar için ek seçeneklerden birisidir. Yerli alanda başarılı platformlardandır ve iş almak için ideal ağdır. Para kazanmak, iş kapmak için bulunmaz bir alandır.
  3. E-Kitap Yazarlığı & Editörlük: Birçok meslek erbabı veya firma konusunda bir eser, bir ürün ortaya koymak zorunda kalıyor. Ancak gerek zaman, gerek bilgi ve beceri hususunda uzmanlara ihtiyaç duyuyor. Bu doğrultuda ise özellikle edebiyat mezunlarına iş düşüyor. Bir alanda e-kitap hazırlamak veya hazırlanmış bir kitap veya metnin düzeltilmesi işi de para kazandırmaktadır. Mühendislikle ilgili bir mühendisin notları derlenip, e-kitap haline dönüştürülmekte ve bu kitap karşılığı ücretler alınabilmektedir. Dergi editörlüğü, çevrimiçi haber editörlüğü vb. işlerde bu kapsamda değerlendirilmektedir. Bunların haricinde belli konularda özgünce e-kitaplar hazırlayarak çevrimiçi platformlarda satarak da para kazanmak mümkündür.
  4. Müşteri Temsilciliği: Bazı firmalar nadir veya seyrek iş rutininden kaynaklı olarak bünyesinde daimi personel çalıştırmaz. Çünkü en az asgari ücretle ve sigortalı çalıştırmak zorundadır ki, yemek ve yol gibi yan haklar da söz konusudur. Günde 2, 3 veya en fazla 6, 7 iş – talep söz konusu olan iş sahalarında dışarından her an hazır vaziyette olabilecek kişilere ihtiyaç duyarlar. Evden çevrimiçi destek sağlayabilecek müşteri temsilcileri arayan firmaların birçoğu Kariyer.net, yenibiriş, eleman.net gibi kariyer sitelerinde ilan vermektedir. Gelen müşteri çağrıları veya mailleri yanıtlanmakta, benzer hizmetlerle destek sağlanmaktadır. Bu sayede düzenlik aylık gelir elde etmek mümkündür. Örnek vermek gerekirse, bir sigorta veya yol yardım firmasında serbest çalışan olarak müşteri temsilcisi olunduğunda uçak bileti, otel vb. taleplerine evden destek vererek, müşterilere Whatsapp veya sosyal medya üzerinden yanıtlar vererek destek olunabilmektedir. Bu işler için firma aylık maaş şeklinde para öder. Bazı firmalar iş başına da ödeme yapabilmektedir.
  5. Danışmanlık: Deneyim ve bilgi her zaman önemli olmuştur. Birçok kişi de belli konularda danışmanlığa ihtiyaç duyar. Uzmanlık alanına göre internetten danışmanlık hizmetleri verilebilmektedir ki, bu yolla da gerçekten kalıcı ve iyi paralar kazanılabilmektedir. Sınav ve Üniversite hazırlık için danışmanlık, yaşam koçluğu, Yurtdışında okumaya yönelik danışmanlıklar, oyunlarla veya programlarla ilgili danışmanlık vb. yaparak para kazanılabilmektedir.

Yalanlara Kanmayın!

Unutulmamalıdır ki, İnternetten dahi olsa para kazanmak için belli bir sermaye ki, bu tecrübe, bilgi, zaman, yetenek vb. varlıklardır, gerekmektedir. Bahsedilen ve maddelerle açıklanan yöntemler haricinde e-posta okuyarak, anket doldurarak, site gezere, bağlantı tıklayarak vb. şekilde para kazanılması uydurulmuş bir safsatadan öte bir şey değildir. Olsa bile ciddi ve çabaya değecek bir ücret kazanmak imkânsızdır. Dolayısıyla bu tarz hayallere kapılmamak ve yalanlara kanmamak gerekli. Boş yere vakit de öldürmeye ne hacet. Ayrıca para kazanmayı kesin vaden site, veri, kişi ve platformlardan MUTLAKA uzak durulmalıdır. Kimse çaba ve emeksiz, bedelsiz para vermez.

Velhasılıkelam; Bilgi ağı sanal âleminde iş kurarak, hizmet veya ürün sunarak para kazanılabilir. Lakin emeksiz, yatırımsız ve bilgi, yetenek dahi olsa sermayesiz para kazanılmaz. Yenilikçi, güncel ve yaratıcı olanlar daimi para kazanmaya devam edecektir. Diğer kişiler kazansalar bile bu geçicidir. Bir anda kimse İnternetten zengin olmamıştır. Olamaz da. Zaman, çaba, özveri ve başarı bunu ancak sağlayacaktır. Gerçekçi olunmalıdır.

Evde yapabileceğiniz diğer ek işler için  facebook sayfamızı  ve web sitemizi takip etmeyi unutma !

Tavsiye: Bir işe girişmeyi düşünenler, kendilerine uygun alanı iyi belirlemeli ve evvela o alanda yer edinmelidirler. Akabinde gelir kazanmak zaten mümkün olacaktır.

Yorum yapın