Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı

Bireysel emeklilik devlet katkısı sayesinde bireysel emeklilik sistemine her ay aksatmadan yatırılan paralar için devlet destek sağlar. Bu sayede halk belli oranda kazanç sağlamış olur. Devletin sağladığı bu imkândan yararlanmak isteyenlerin belli şartları ve kuralları yerine getirmesi gerekir. Bu şartlardan en önemlisi 18 yaşının doldurulmuş olması ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunmasıdır. Devlet katkısının bedeli %25 oranı ele alınarak hesaplanır.

Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Başvuru İşlemleri

Devletin bireysel emeklilik için sağladığı destekten yararlanmak isteyenlerin ilk önce belli koşulları sağlamaları gerekir. Bu koşullardan en önemlisi bireylerin bireysel emeklilik sisteminde en az 3 yıl kalmasıdır. Bu sayede sistemde kalanlar devletin sağladığı para desteğinden kolay bir şekilde yararlanabilir. Aşağıda sistemde kalındığı sürenin durumuna göre sağlanan devlet desteği ile ilgili bilgiler yer alır:

  • Bireysel emeklilik sisteminde 3 yıldan az sürede kalmış olanlar, devletin desteğinden hiçbir koşulda yararlanamaz.
  • Sistemde 3 yıl kalmış olanlar ise %15 oranında devlet desteğinden faydalanabilir.
  • 6 yıl kalanlar ise toplamda %35 oranında devlet desteğini alabilir.
  • Devlet desteğinden yararlanmak için sistemde 10 yıl kalıp 56 yaşını doldurmayanlar ise %60 oranında devlet desteğinden yararlanabilir.
  • Sistemde 10 yıl kalıp ve 56 yaşına ayak basmış olup belli sebeplerden dolayı bireysel emeklilik sisteminden çıkanlar ise devletin sunmuş olduğu bütün imkânların hepsinden yararlanabilme şansına sahip olur.

Bireysel Emeklilik Vakıfbank

Vakıfbank’ın devlet katkısından yararlanmak isteyenler belli şartlar doğrultusunda verilen %25 oranındaki destekten kolay bir şekilde yararlanabilir. Aşağıda Vakıfbank’ın devlet katkısından kimlerin yararlanabileceği ile ilgili bilgiler yer alır:

  • Vakıfbank’ın devlet katkısından 18 yaşını doldurmuş olan bütün herkes yararlanmak için başvuruda bulunabilir.
  • Bununla birlikte devletin sağladığı para yardımlarından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar faydalanabilir.
  • Ayrıca mavi kart sahipleri de Vakıfbank’ın devlet desteğinden yararlanabilir.

Bireysel Emeklilik Garanti Bankası

Garanti Bankası’ndan bireysel emeklilik devlet katkısında yararlanmak isteyenler bankanın ortaya koymuş olduğu koşullara uyarak devlet desteğini alabilir. Garanti Bankası’ndan sağlanan devlet desteğinin miktarı %25 olarak belirlenir. Bu oran üzerinden belli hesaplamalar yapılarak devlet yıl içerisinde bireysel emeklilik sisteminde kalanlara para yardımı yapar. Garanti Bankası’nın devlet katkısından yararlanmak isteyenlerin aşağıda verilen sürelerde bireysel emeklilik sisteminde kalması gerekir. Bu süreler şu şekildedir.

  • Bireysel emeklilik sisteminde 3 yıldan az bir süre kalanlar bankanın devlet katkısından yararlanamaz.
  • Sistemde 3 yılını tamamlamış olanlar ise %15 oranında Garanti Bankası’nın devlet katkısından yararlanabilir.
  • 6 yılını bireysel emeklilik sisteminde dolduranlar ise %35 oranında bankanın devlet katkısından yararlanabilir.
  • Sistemde 10 yılını doldurup emekli olacaklar ise devletin sunmuş olduğu bütün imkânlardan yararlanabilir.

Bireysel Emeklilik Ziraat Bankası

Ziraat Bankası’nın devlet katkısını elde etmek isteyenlerin belli sürelerde bireysel emeklilik sisteminde kalmaları gerekir. Bu süreler doldurulduktan sonra yüzdelik oranların hesaplanması sonucunda devlet katkısı alınabilir. Ziraat Bankası’nın sunmuş olduğu devlet katkısının yüzdelik oranı %25 olarak belirlenir. Aşağıda Ziraat Bankası’nın %25 oranında sunmuş olduğu devlet yardımında yararlanmak isteyenlerden istenilen şartlar yer alır:

  • Ziraat Bankası’nın devlet desteğinden yararlanabilmek için reşit olunması gerekir.
  • Bunun dışında Ziraat Bankası’nın devlet yardımından yararlanabilmek için Türk vatandaşı olma şartının sağlanmış olması gerekir.
  • Ayrıca bireysel emeklilik sisteminde kalınması gereken süreyi dolduranlar Ziraat Bankası’nın devlet desteğinden yararlanabilir.

Bireysel Emeklilik Katkı Miktarı

Bireysel emeklilik sisteminde 3 yıldan fazla sürede kalanlara devlet yıl içerisinde bir miktar para yardımını yapar. Devletin yaptığı para yardımı %25 oranda hesaplamalar yapılarak sistemde kalanlara verilir. Sistemde kalma yılına göre devletin sağladığı desteğin oranı da belli doğrultularda artar. Aşağıda bu oranlarla ilgili bilgiler detaylı bir şekilde açıklanmaktadır:

  • Bireysel emeklilik sisteminde 3 ve üzeri yıl kalanlar, %15 oranında para yardımı alabilir.
  • Sistemde kalınan 6 yıl için ise %35 oranında devletten yardım parası alınabilir.
  • Sistemde 10 yıl kalıp emekli olma zamanı gelenler ise devletten bütün para yardımlarını alabilme şansına sahip olur.

Bireysel Emekliliğin Faydaları Neler?

Bireysel emeklilik sisteminde kalmanın birçok yararı vardır. Bu yararlar doğrultusunda sistemde kalanlar her şeyden faydalanabilir. Aşağıda bireysel emeklilik sisteminin sağladığı yararlarla ilgili bilgiler yer alır:

  • Bireysel emeklilik sisteminde istenilen sürelerde kalanlar, %25 oranında devletin sağlamış olduğu devlet katkısından
  • Bunun dışında bireysel emeklilik sisteminde kalanların her ay ödedikleri paralar sistemde kaldıkları zaman boyunca birikerek gelecekte yararlanılması için kenarda para saklanılabilir.
  • Sigorta birimlerinde çalışanlar bireysel emeklilik sisteminde her ay hesaplarında paraları biriktirdiği zaman çalışanlar emekli olduğu zaman hem bağlı olduğu sigorta birimlerinden hem de bireysel emeklilik sisteminden paralarını alabilir.
  • Bireysel emeklilik sisteminde yatırılan paralar belli bir süre sonra yatırım fonlarında daha çok kazanç sağlamak için değerlendirilir. Üstelik biriken paralarının hangi fonda değerlendirilmesini isteyenler, kendileri seçerek istedikleri fon üzerinden paralarını değerlendirebilir.
  • Emekli olanların maaşlarında bir miktar azalma meydana gelebilir. Emeklilerin daha iyi bir şekilde yaşam sürdürebilmeleri için bireysel emeklilik sistemine katılması yeterlidir. Bireysel emeklilik sistemi sayesinde emekli olanlar maaşlarının üzerine ek kazanç sağlamak için sistemde biriken paralarını kullanabilir.
Yorum yapın