SGK Durum Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

SSK ve SGK sorgulamaları, dijital platformlar üzerinden ve güvenli işlemler olanağı ile hızlı ve kolay şekilde öğrenilebilir. SGK durum sorgulama işlemleri için hem E-Devlet sistemleri üzerinden hem SGK resmi internet sistemi üzerinden işlem sunuluyor.

4A, 4B, 4C işlemleri ve hizmet dökümü işlemleri için bilgisayarlardan ve cep telefonlarından 7/24 işlem yapılabilir.

SGK Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

SSK prim durumları ve hizmet dökümleri, kolay ve online seçenekler ile kişiye özel menülerde sunuluyor. Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sorgulama işlemleri hem masa üstü bilgisayarlardan T.C kimlik numarası ile giriş seçeneğinde hem de mobil uygulamalar aracılığı ile doğrudan giriş seçeneğinde sunuluyor.

SGK Durum Sorgulama Nedir?

SGK durum sorgulama işlemlerinde; kayıtlı bulunan gün sayısı, prim ödemelerinin kaç gün yatırıldığı, aktif çalışma durumları ve sigortalı olarak işe başlangıç tarihleri gibi opsiyonlara erişim sağlanır.

İlk işe başlama tarihinin yanı sıra kişinin hangi sigortalı işlerde çalıştığı ve kaç gün üzerinden prim yatırıldığı gibi opsiyonların tamamı değerlendirilir. Durum sorgulama işlemlerinde toplam kayıtlı olunan gün sayısı, emekliliğe kaç gün kaldığı gibi opsiyonlar değerlendirilerek işlem yapılabilir.

SGK Sisteminden Emeklilik Hesaplama

Bağkur veya SGK kayıtlı çalışanlar, sigorta durum sorgulama işlemleri ile emeklilik hesaplaması yapabilirler. Hizmet dökümü kapsamında sunulan ve online erişim olanağının sunulduğu SGK sistemleri üzerinden, emeklilik zamanı için kalan gün sayısı gibi değerlendirmeler yapılabilir.

E-Devlet sistemine bilgisayar veya mobilden giriş yapılarak, menüden SGK butonuna tıklayarak tüm online işlemler yapılabilir. E-devlet şifresi bulunan kullanıcılar, direkt giriş yapabilirler. E-devlet şifresi olmayanlar ise PTT şubelerinden 2 TL karşılığında şifrelerini alabilirler.

SGK Online İşlemler Menüsü

SGK online sistemine giriş yaparak, 4A, 4B ve 4C hizmet dökümleri hakkında detaylı bilgi edinilebilir. Borç sorgulama işlemleri, sigorta prim sayısına göre yapılan ve aktif olunmayan gün sayısı, prim borçlarının yatırılmamış olduğu gün sayılarına göre online sistem üzerinden hızlı ve kolay şekilde öğrenilebilir.

Hizmet Dökümü sekmesinden erişim sağlanarak, durum sorgulama ve emeklilik hesaplama işlemleri yapılabilir.

SGK Prim Borcu Ödeme İşlemleri

E-Devlet sistemi üzerinden yapılan SGK durum sorgulama işlemlerinin yanı sıra online sistem üzerinden sigorta prim ödemeleri yapılabilir. Kredi kartları ile yapılabilen sigorta prim ödemeleri, online sistem üzerinden erişim sağlanarak doğrudan yapılabiliyor.

Bankalar üzerinden, ATM’den, internet bankacılığı sisteminden yapılabilen sigorta prim ödemeleri, SGK sistemi üzerinden de kredi kartları aracılığı ile yapılabilir.

Online Hizmet Dökümü Belgesi

SGK hizmet dökümü belgesi, sigorta ve prim bilgilerini sunan çalışma kayıt belgesi olarak nitelendirilebilir. Sigortalı olarak ilk işe giriş tarihi, ne kadar süre çalışıldığı, kaç gün sigorta primi yatırıldığı, tüm sigortalı işlerin giriş ve çıkış tarihi ile toplamda çalışılan gün sayısının yer aldığı online bilgiler, hizmet dökümü olarak adlandırılır. Bu belgenin çıktısını almak ise hizmet dökümü belgesi olarak değerlendirilir.

SGK hizmet dökümü sorgulama işlemleri, genellikle emeklilik gün sayısının hesaplanması için yapılır. Ayrıca bankalardan kredi kullanım ve çeşitli işlemler için de hizmet dökümleri veya son aylara ait SGK bordroları talep edilebilmektedir.

SGK durum sorgulama işlemleri ayrıca kıdem hesaplama ve ikramiye hesaplama işlemleri için de yapılmaktadır. Sorgulama işlemlerinin tamam E-Devlet sisteminden yapılabiliyor.

SGK Sorgulama İşlemleri

Sosyal Sigortalar Kurumu, online sorgulama işlemleri üç farklı başlıkta yapılır. 4A, 4B ve 4C olarak sunulan işlemler; Sosyal Güvenlik Kurumu, Bağ- Kur ve Emekli Sandığı çalışanlarını belirtmek için yapılan sosyal güvenlik sistemi kategorilerdir.

Her ay ödene sigorta poliçeleri için prim borcu, ödenmemiş prim borçları, toplam pirim ve yatırılan prim ödemeleri gibi tüm sorulama işlemleri online sistemler üzerinden yapılabilir.

SGK sorgulama sistemleri üzerinden; toplam emeklilik maaşı, emeklilik belgesi ve güncelleme gibi işlemler yapılabilir. Tüm işlemler için e-devlet sistemi üzerinden erişim sağlanabiliyor. Mobil uygulama ile e-devler sistemi kullanan vatandaşlar, bilgi güncellemelerini hızlı ve kolay şekilde yapabilirler.

E-Devlet Sisteminden SGK Durum Sorgulama

www.turkiye.gov.tr web sitemi üzerinden giriş yapılarak T.C kimlik numarası veya mobil imza seçenekleriyle sistem menüsünden erişim sağlanabilir. PTT’den alınabilen e-devlet şifreleriyle giriş yapılabilir. SGK sorgulama işlemleriyle, prim miktarları, ödenen gün sayıları ve ödenen gün sayılarına göre sorgulama yapılabilir.

e-devlet sistemi ana menüde bulunan veya Kurumlar sekmesinde sunulan SGK butonuna tıklanarak erişim sağlanabilir. Sisteme giriş yapan tüm vatandaşlar için kişiye özel menüler sunulur.

Bağkur kayıtlı olan kişiler 4B sorgulamaları yaparak, durum bilgisi edinebilirler. Emeklilik durumlarının yanı sura primler ve emeklilik yaşı sorgulama işlemleri 4B sekmesinden yapılabilir.

SSK kayıtlı çalışanlardan, kısa süreli çalışma kapsamında olanlar sorgulama işlemleri yapabilirler. Part time çalışanlar, sezonluk veya freelancer çalışanlar SGK 4C sorgulama işlemleri ile durum bilgileri edinebilirler. Çalışılan firma ve şirketler, çalışılan gün sayısı, yatırılan prim tutarı ve toplam gün bilgileri online olarak sunuluyor.

Yorum yapın