Mortgage Kredisi Nedir ?

Mortgage’ın Türkçe karşılığı; tutsat, tutulu satış, ipotekli satış, rehinli satıştır. Bir taşınmaz mal alınırken, malın kendisi ipotek gösteriliyor ise ve bu taşınmaz mal ödünç para ile alıyor ise bu sistemin adı mortgage’dır.

Mortgage Kredisi Çeşitleri

Mortgage kredisi‘de, taşınmaz malın ipotek altına alınması karşılığında verilen kredidir. Bu mortgage kredisinin vadesi 1 ile 20 arasında değişkenlik göstermektedir. Bu kredi türünün taşınmaz malın özelliğine göre çeşitleri vardır, bunlar;

  • Ev Kredisi (Konut Kredisi)
  • İşyeri / Ofis Kredisi
  • Arsa Kredisi
  • Konut Geliştirme Kredisi
  • İnşaat Kredisi
  • Refinansman Kredisi’dir.

Mortgage türlerinden, ev kredisi; ev alınması için, işyeri / ofis kredisi; işyeri, imalathane, ofis satın alınması için, arsa kredisi; bağ, bahçe, arsa alınması için, konut geliştirme kredisi; konutların yenilenmesi, dekore edilmesi veya tadilat edilmesi için, inşaat kredisi; kaba inşaatı bitmiş yapılara finanman sağlamak için, refinansman kredisi ise mevcut konut kredisi borcunun daha uygun vade ve faiz koşulları ile değiştirilmesini sağlamak için verilmektedir.

Mortgage kredisi alınarak edinilmiş taşınmaz malların üzerinden ipoteğin kalkması, tüm borcun tamamının ödenmesi ile gerçekleşmektedir.

Mortgage Kredisi Nasıl Alınır ?

Mortgage kredisi alabilmek için belli başlı şartlar bulunmaktadır. Öncelikle, her ne için olursa olsun bir bankadan kredi alabilmek için kredi notunuzun iyi olması gerekmektedir.

Mortgage kredisi kullanmak isteyenler, satın almak istedikleri taşınmaz malın tapusu ile kredi kullanmak istedikleri bankanın şubesine gitmelidir. Bankada verilecek olan başvuru formu doldurularak başvuru süreci başlamış olur. Bu başvuru ile birlikte, kredi kullanmak isteyen kişilerin T.C kimlik numarası ile kredi notu sorgulaması yapılır ve mortgage için uygun olup olunmadığına bakılır. Kişilerin, kredi notunda bir problem olmadığı anlaşıldığında, banka müşteriden konut kredisi eksertiz ücreti talep edilir ve konutun değerinin belirlenmesi için eksper raporu çıkartılır. Eksper raporunda yazan değer üzerinden maksimum %80 oranında bankadan kredi alınmasına onay verilir. Geri kalacak olan %20lik değer ise mortgage kredisi peşinatı olarak sayılır.

Kredi alınmasına engel olmadığı sürece, eksper raporunun da çıkmasının ardından banka kredi işlemlerini 3-4 gün içinde tamamlayıp, krediyi müşterilerine vermektedir.

Yorum yapın