Çekme Belgeli Araç Nedir?

Taşıt kullanımının arttığı günümüzde araç alımı-satımı yerlerinde vatandaşlar sıkça çekme belgeleli araç kavramına rastlamaktadırlar.  Özellikle araçların üzerinde “çekme belgelidir” ve “vergiden muaftır” şeklinde bazı araçlarla karşılaşmaktayız. Sadece araçların satıldığı yerlerde değil araç satışına ilişkin ilanlar veren sitelerde de “çekme belgeli aracımız satılık”, “aracımızın çekme belgesi vardır” türünden yazılarla da bu belge kavramı sıkça görülmektedir. Peki özellikle ikinci el araç alımında karşılaşmış olduğumuz ve kafamızı kurcalayan bu çekme belgeli araç kavramı neyi ifade etmektedir?

Şimdi yazımızda hem bu çekme belgesinin neyi ifade ettiğini hem de bu belgeye sahip araç kavramını ve diğer araçlarla aralarında ne gibi farklılık durumlarının olduğunu inceleyeceğiz. Yazımızın ardından çekme belgesi ve çekme belgeli araç kavramlarıyla ilgili aklınızda kalan bütün sorulara rahatlıkla cevap bulabilirsiniz.

Çekme Belgesi Nedir?

Çekme belgesini kısaca, araçların geçmişe dönük tüm borçları ödenerek trafiğe çıkmaktan alı konulmalarına yani bir nevi trafiğe çıkmaktan men edilmelerine sebebiyet veren belge olarak tanımlayabiliriz. Bazı araçların modellerinin çok eskiyip hurdalık oluşları bazılarının bir kazada ağır hasar görmüş olması gibi sebeplerle araç sahiplerinin sorumluluktan kurtulmak maksadıyla araca ait kayıtlı bütün dönem borçlarının (bandrol, trafik cezası,vs.) ödemeleriyle birlikte, araçlarının plakalarının trafiğe teslim edilmesi işlemine çekme belgesi denilmektedir. Ya da aracınızın çalınmış olduğunu düşünelim bu durumda da çekme belgesi alarak aracınızın trafiğe çıkmasına engel olabilirsiniz. Bu belgenin varlığı durumunda araca  MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi)   işlemeyecektir.

Çekme Belgeli Araç Nedir?
Çekme Belgeli Araç

Çekme Belgeli Araç Ne Demek?

Herhangi bir sebeple trafiğe çıkmasını istemediğiniz aracınız için çekme belgesi alabileceğinizi ve bu  süre zarfında araca MTV’nin (Motorlu Taşıtlar Vergisinin) işlemeyeceğini izah ettik. İşte bu trafiğe çıkmaya engel olan belgeye sahip araca çekme belgeli araç denmektedir. Bu araçlar diledikleri süre boyunca çekme belgeli olabileceklerdir. bu süre zarfında hiçbir şekilde MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) tahakkuk ettirilmez. Haciz ya da rehin de konulamaz. Çekme belgeli araç kavramı özellikle ikinci el otomobil piyasasında karşılaşılan  bir durum olup ikinci el araç almak isteyen kişilerde “acaba araç kazalı mıdır?” sorusunu gündeme getirmektedir. Ancak belirtmek isteriz ki çekme belgeli araçlar sadece kazalı araçlar olmayıp  bazen kazalı olmayan araçlarda da bu durumla karşılaşabilmekteyiz.

Sıkça karşılaştığımız bir durum da sigorta şirketlerini yaşanan bir trafik kazası sonrasında kaza yapan araç sahibi ile görüşme sağladıklarında bazen araç sahibine ödemeyi yapmadan önce aracın trafikten çekilmesini talep etmeleridir. Bu durumda çekme belgesi aldıktan sonra, aracın hiçbir kuruma borcunun olmadığı ispatlandığı için aracı kazalı olarak satarken kişiler herhangi bir sorunla karşılaşmaktadırlar. Sigorta şirketlerinin talepleri üzerine çekme belgesini alan araç sahipleri bu belgeyi sigortaya vererek aracın bedelini sigortadan temin edebilir.

Çekme Belgeli Araçlar Tekrar Trafiğe Çıkabilir mi?

Çekme belgeli araçlar bu belgeyi aldıktan sonra bir daha trafiğe çıkamaz diye birşey araç alıcıları için kafaya takılan bir diğer sorulardan biri olabilir. Bu araçlar hurdalık olmalarından bahisle çekilme belgesi almış değil de, çalınma ya da özel sebeplerden dolayı çekme belgesi almışlarsa, geçmiş vergileri ödenerek tekrar trafiğe çıkabileceklerdir.

Çekme Belgeli Araçların Satışı Yapılabilir mi?

Gel gelelim bu araca sahip olan kişiler ve alıcıları için bir diğer önemli soruna; bu araçların satışının ne şekilde yapılacağının çok düşünmeye gerek yoktur. Bunların satışları plakalı araçlar ile aynıdır. Noter kanalı ile satışları yapılmakta olup trafik tescil işlemleri için ilgili trafik şube müdürlüğüne müracaatta bulunulmaktadır. Bunun haricinde plakalı araçlardan farklı olarak ekstra olarak yapılması gereken sadece aracı muayene istasyonlarında muayeneye götürmektir. Bu işlemlerin bitirilmesinin ardından aracın devir işlemleri rahatlıkla yapılabilecektir

Yorum yapın